Initiala klargöranden:
-Lunds akademiska toppspelssällskap (LATS) främsta uppgift är att spela Topp.

-Hans majestät konung Oscar II har en särställning bland LATSare och bör alltid hyllas av sällskapets medlemmar. Vid utropandet av Dennes leve bör var LATSare ståendes utbrista i ett fyrfaldigt hurra. Manliga LATSare skall då även blotta hjässan. För LATSare som har sitt hem inom Toddybladsredaktionen äras även Motorprinsen med ett trefaldigt Waroom.

– LATS är ett helt fristående sällskap som dock alltid är Toddydagsutskottet troget

– Envar LATSare måste på något sätt vara, eller ha varit aktiv inom något av Toddys utskott.

-Förstagångs LATSare bör/får inte spela Topp, utan bör vara presenningspresident, sopare, eller skyfflare, dessutom skall de efter spelet stifta en flaska portvin eller torr sherry, till sällskapet på det att de må vara välkomna att spela nästföljande år.

– Topp skall alltid spelas på Dies Toddyum Magna.

-Topp spelas icke på fastande mage

10400237_10154129937611055_1242965818916035832_n

Toppklädsel:
För att tillåtas delta i Toppspelet måste en spelare bära en korrekt klädsel. Toppklädsel kan vara endera den Tyska eller den Engelska skolan, där den engelska är mer elegant medan den tyska är mer rustik, samt kan ha militära influenser. Den ryska skolan representeras endast av ett fåtal och de är de enda som har tillåtelse att bära slips. Materialen är genomgående grova och glansiga material bör helt undvikas. En korrekt toppklädsel är som följer:

För män: Påbjuden utrustning

 • Skjorta
 • Kavaj
 • Toppbyxor (Knäbyxor)
 • Knästrumpor
 • Fluga (plastrong tillåts, dock ej slips undantaget representanter för den Ryska skolan, vilket måste visas med övriga attribut)
 • Huvudbonad (här tillåts inga ”jönserier”
 • Grova skor eller kängor

Tillåten utrustning

 • Väst eller slipover
 • Toddymedaljer (dag-, blad-, och spexmedaljer, ev. medaljer utgångna från ordningsmakten dock ej militära dito)
 • Förstärkningsplagg (av typen rock eller slängkappa. Detta får dock ej bäras under spelet)
 • Skinnhandskar (enbart av Nürnbergspelare)
 • Symbol utmärkande spelstil
 • Blankvapen

Toppspelare av skotskt ursprung, tillåts att spela i kilt i stället för toppbyxor. (Dokument som styrker detta ursprung skall kunna uppvisas före match)

För kvinnor: Gäller samma som för män, dock är blankvapen ej tillåtet. Utöver detta må/bör kvinnor istället för toppbyxor spela i kjol eller klänning och kavaj, samt må/bör bära scarf istället för fluga.

12801371_10154129937906055_6159211012170491578_n

Toppspelsprocessionen:

Till själva spelet skall sällskapet marschera i en korrekt procession. Denna är som följer:

Främst

Ikonbärare, Standardbärare, Toppspelsgeneral/Matchdomare, Servare, Presenningspresidenter, Toppspelare, Sopare, Skyfflare

Under processionen skall ordet ”Topp” oavbrutet framsägas med en frekvens av c:a 222 ggr/minut. Sammalunda bör/skall göras i varje paus under spelet.

Själva spelet

Toppspelets regler är en för LATSare väl förborgad hemlighet, vilket enbart får föras vidare genom muntlig tradition. Dock kan sägas att en normal spelomgång omfattar tre eller fyra toppspelare. Vid servning startas alltid toppen med en rotation medsols. Det innebär att toppen skall smekas med forehand om spelaren är högerhänt och med backhand om spelaren är vänsterhänt (Böhmiska skolan, se nedan).

Generellt kan det vara både bra och dåligt att döda eller hålla en topp vid liv. Detta beror helt på sammanhanget. Toppspel spelas enligt minst fyra skolor: Brittiska, Franska, Nürnberg och Böhmiska skolan. Den Brittiska innebär att toppspelspiskan hålles med tummen vid sidan om piskan, vilket ger kraft men försämrad precision. Franska skolan har tummen utmed piskskaftet och förhållandet kraft/precision blir således det motsatta mot den Brittiska skolan. Nürnbergskolan spelas i läderhandskar med valfritt grepp, och den Böhmiska skolan spelas med piskan i vänster hand och med backhandslag.

Under spelet ansvara preseningspresidenterna för att duken ligger sträckt, och det skall stå minst en presenningspresident i vart hörn av duken. Presenningspresidenterna har även ansvaret att se ut den mest lämpliga platsen för själva spelet. Mellan varje spelomgång skall duken rengöras av soparna och skyfflarna. Toppspelare, Servare och Matchdomare/Toppspelsgeneral äger också rätt att avbryta spelet för ”sopning”.

Under spelet må pilsner och mousserande vin drickas, dock ej portvin, vilket hör efterspelet till.

Vid avslutat spel skall presenningspresidenterna rulla ihop duken och processionen ställas upp och avmarschera. Toppar och piskor återlämnas till Toppspelsgeneralen.

Efter spelet skall kavalkad hållas.